Fekvésváltás

Fekvésváltás a pentaton móduszai közt 'Am' akkordra.

 A fekvésváltás lényege a hangszeren való közlekedés és tájékozódás, a skála hangjai közt történő vízszintes irányú lépegetést jelenti, bármely húron, bármelyik irányba.

A megfontolt és biztonságos fekvésváltás elsajátításához érdemes a következő ujjrendű hangsort rendszeresen gyakorolni: 
A G hangról (E6-os húron) elindulva először két hangot, utána a következő húron három hangot játszunk el a skálából, majd megint két hang következik, utána ismét három, egészen addig, amíg el nem jutunk az E1-es húrig. A hangok sorrendje a következő: E6-os húron G, A, következő húron (A húr) C, D, E, következő húr (D húr), G, A, következő húr (G húr), C, D, E, következő húr (H húr) G, A, következő húr (E1 húr) C, D, E.


Fekvésváltás a pentaton skála móduszai közt 'C' hangnemben.

Gyakorlás:
Minél több időt érdemes rászánni a következő gyakorlatra, melynek lényege az, hogy mindegyik húron stabilan és könnyedén tudjunk mozogni és fekvést váltani minden irányba. Két, szabadon választott húron (lehetőleg ne szomszédos húrok legyenek) kell végigjátszani a skála hangjait az összes fekvésben, „tömbönként” haladva előre úgy, hogy az egyik fekvésbe hangtanilag felfelé, az utána következőbe pedig visszafelé játsszuk a skála hangokat: húrváltással, húrkihagyással és fekvésváltással.

Például, ha a D és a H húrokat választjuk,  akkor a gyakorlat így néz ki: D, E, húrváltás,  C, D, fekvésváltás, E, D, húrváltás, G, E, G,  fekvésváltás A, húrváltás, E, G, fekvésváltás, A, G, húrváltás, C, A, C, fekvésváltás  D, húrváltás, A, C, fekvésváltás  D, C, húrváltás,  E, D, E, fekvésváltás  G, húrváltás  D, E, majd vissza és elölről az egészet.

Fekvésváltás húrkihagyással a 'C' dó pentaton skálában.

A gyakorlat a végtelenségig továbbfejleszthető.A következő állomás A Törzshangsor ('C' dúr skála), de előbb látogass el a Bemutató Videók menübe.