A Gitározás Alapjai


Alapakkordok
A gitár elsősorban akkordhangszer, ezért nagy hangsúlyt kell helyeznünk az akkordozás elsajátítására.
a gitár nyaka húrnevekkel

 az ujjak számszerű jelölése

Egy akkord attól lesz alapakkord, hogy üres húrokat tartalmaz és három különböző zenei hangból áll. (Természetesen léteznek más -nem gitárszerű- akkordok, amelyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak, ezekkel azonban csak a későbbiekben foglakozunk).

A gitáron 5 db dúr és 3 db moll alapakkordot különböztetünk meg. Ezek az akkordok (a gitár hangolása szerint), hangmagasságuk sorrendjébe rendezve a következők:
Dúrok: E, G, A, C, D


E dúr alapfekvés


G dúr alapfekvésA dúr alapfekvés

C dúr alapfekvésD dúr alapfekvés


Mollok: Em, Am, Dm


E moll alapfekvés

A moll alapfekvés

D moll alapfekvés


Csoportosításuk:
Hathúros akkordok: E, Em, G. Ennek a három akkordnak a megszólaltatásához mind a hat húr szükséges. Alaphangjaik az E6-os húron találhatók.
Öthúros akkordok: A, Am, C. Ennek a három akkordnak a megszólaltatásához öt húr szükséges. Alaphangjaik az A húron találhatók. Az E6-os húrt nem pengetjük.
Négyhúros akkordok: D, Dm. Ennek a két akkordnak a megszólaltatásához négy húr szükséges. Alaphangjaik a D húr. Az E6-os és az A húrokat nem pengetjük.


 
Az alapakkordok

Gyakorlás:
Ahhoz, hogy rögzüljön az akkordfogás, célszerű minimum tíz percet rászánni minden alkalommal az aktuális akkord gyakorlására.
A hatékony gyakorláshoz METRONÓM használata nélkülözhetetlen.
Az akkord lefogásának gyakorlása: az adott akkord lefogásának mozdulatát próbáljuk rögzíteni úgy, hogy többször egymás után fogjuk le, majd engedjük el újból az aktuális akkordot.


Az akkord lefogása


Az akkord megpengetésének gyakorlása: a gyakorláshoz külön pengesd meg az akkord alaphangját, majd utána az összes többit.

A pengető kéz

A helyes pengetőfogásA következő állomás Az Akkordváltás